AMAÇ
Hazine Gelişim Programı ile katılımcılar, değişen finansal piyasa koşullarını doğru algılayabilecek ve yatırım enstrümanları üzerindeki etkilerini analiz edebileceklerdir. Ayrıca müşteri portföylerindeki varlıkların finansal gelişmelerden nasıl etkileneceğini kavrayıp, yatırım ürünlerini daha etkin ve hızlı satışını gerçekleştirebileceklerdir.
Bu eğitimle birlikte, katılımcılar müşterilerine piyasadaki değişimleri aktarırken konularına daha hâkim olacaklardır. Müşteri risk profillerini algılamada ve müşteri ilişkilerinde bankanın ve müşterinin karlılığını gözeterek müşterileri memnuniyetinde önemli yol almış olacaklardır.
KAPSAM
- Makro Ekonomik Göstergeler ve Piyasaların İzlediği Diğer Önemli Veriler: Bu eğitimde, katılımcıların ekonomi ve piyasalara ilişkin karşılaştığı makro verileri, piyasa göstergelerini, istatistikleri ve makaleleri analiz edip yorumlayabilmesini ve kendi bakış açısını oluşturmasını sağlamak amaçlanmaktadır. Bu süreçte piyasa gelen verilerin yatırım ürünleri üzerindeki olası etkileri de tartışılacaktır.
- Bankacılar İçin Uygulamalı Finans Matematiği: Bu eğitimde finansal konularda ihtiyacımız olan matematiği mümkün olduğu kadar formüllere girmeden, formül ezberlemeden, günlük hayatın akışına paralel bir şekilde benzetmelerle ve gerçek hayattaki yansımalarıyla örneklendireceğiz. Eğitimin amacı finansal karar alma ve finansal yönetim konularında kullanılan matematiği öğretmek, finansal problemlerin ve bankacılık ürün ve hizmetlerinin fiyatlandırılmasındaki analitik mantığı aktarmak, risk ve getiri hesaplamaları yapmak ve bu işlemlerde HP ve Excel`in kullanımını göstermektir. Bütün bu süreçte yapılan örnekleri özellikle yatırım ürünleri üzerinden seçerek katılımların pratik yapmaları sağlanacaktır.
- Vaka Çalışmaları ile Konvansiyonel Yatırım Ürünleri: Bu eğitimde, yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda kullanılan konvansiyonel yatırım ürünlerinin özellikleri ve birbirlerine olan avantaj ve dezavantajları aktarılacaktır.
- Sabit Getirili Menkul Kıymetler: Bu eğitimde sabit getirili menkul kıymetlerin ihraç sürecinden başlayarak, kıymetlerin özelliklerine, ikincil piyasa alım satımlarına değinilecektir.
- Türev Ürünler ve Kullanım Alanları: Vadeli işlemler ve fiyatlaması ile türev enstrümanların işleyişi ve pazarlama ve risk yönetimi konularında kullanılmasını öğretmektir. Eğitim boyunca kur, faiz ve fiyat risklerinin tanımı yapılacak ve hangi ürünleri kullanarak bu risklere karşı önlem alınabileceği anlatılacaktır.
- Uygulamalı Teknik Analiz: Hızla gelişen teknolojinin sonucu olarak, her geçen gün araştırmacının bilgiye ulaşma hızı artıyor ve bu durum bilginin de doğruluğunun teyidini daha elzem kılıyor. Bu gelişen ortamda, finansal enstrümanların doğru verilerle analiz edilmesi de oldukça mühim bir mesele olarak karşımıza çıkıyor. Finansal piyasalar ile ilgili veri sağlayan programların etkin kullanımı tam da burada önem kazanıyor. Analiz yöntemlerinin çeşitliliği, finansal enstrümanların çokluğu, piyasalarda girilen işlem yöntemlerinin gelişmesi ve artması da geçmiş verilerin, oluşan örüntülerin analizinin önemini arttırıyor. Bu program, analistin, karar alırken, geçmiş verilerden ve güncel rasyolardan daha etkin faydalanmasını amaçlamaktadır. Bu eğitimin sonunda, katılımcı, teknik analiz yöntemlerini kullanabilecek ve finansal enstrümanlar arasında karşılaştırmalı analizler yapabilecektir. Eğitim boyunca katılımcılar uygulamalı örnekler yaparak konuyu pekiştirecelerdir.
- Davranışsal Finans ve Yatırımcı Kararları: Katılımcıların, finansal kararlarda gösterdikleri rasyonel olmayan davranışları üzerinde durulacak ve doğru davranış modelleri, örnekler üzerinden gösterilecektir. Finansal kararlarımızın algı, duygularımız ve bağlamdan nasıl sistemli bir şekilde etkilendiğini göreceğiz. Özellikle literatürde Kahneman & Tversky (2002 Ekonomi Nobel Ödülü) ve Thaler (2017 Ekonomi Nobel Ödülü) çalışmalarından örnekler verilecektir.
- Yatırım Ürünleri ve Müşteri Yönetimi Simülasyonu: Yatırım Ürünleri Satışı ve Müşteri Yönetimi Simülasyonu ile katılımcılar değişen finansal piyasa koşullarını doğru algılayabilecek ve yatırım enstrümanları üzerindeki etkilerini analiz edebileceklerdir. Ayrıca müşteri portföylerindeki varlıkların finansal gelişmelerden nasıl etkileneceğini kavrayıp, yatırım ürünlerini daha etkin ve hızlı satışını gerçekleştirebileceklerdir. Bu eğitimle birlikte, katılımcılar müşterilerine piyasadaki değişimleri aktarırken konularına daha hâkim olacaklardır. Müşteri risk profillerini algılamada ve müşteri ilişkilerinde bankanın ve müşterinin karlılığını gözeterek müşterileri memnuniyetinde önemli yol almış olacaklardır.
- Hazine Aktif ve Pasif Yönetimi Simülasyonu: Aktif ve Pasif Yönetimi ilkeleri çerçevesinde APKO kararları ışığında banka bilançosu yönetimi, şube ilişkileri, döviz ve para piyasalarının terminolojisi, yurtiçi ve yurtdışı döviz ve para piyasalarının işleyişi, pozisyon, vade ve risk nosyonu, temel risk yönetimi enstrümanları, para ve sermaye piyasaları enstrümanlarının kullanımı hakkında bilgiler katılımcılara aktarılacaktır. Katılımcılar böylelikle Hazine ürünlerinin kullanımı ve fiyatlaması konusunda bilgi sahibi olacaklardır.
- Bitcoin ve Diğer Kripto Paralar: Merkezi bir otoriteye bağlı olmayan kripto paralar ile bu paraların işlem gördüğü zemin olan ve kişiden kişiye direk değer transferi yapılabilen teknoloji olan blok zincirinin çalışma prensipleri, özellikleri, ekonomiye etkileri ile düzenleme otoritelerinin konuya yaklaşımları üzerine bilgi aktarmak ve tartışma ortamı yaratmaktır. Bu eğitimde her ne kadar banka olarak kripto para işlemlerine aracılık edilmese de müşterilerden gelen yorumları anlayabilecek, sorulan sorulara cevap verebilecek minimum bilgi seviyesini sağlamak hedeflenmektedir.
PEKİŞTİRİCİ ARAÇLAR
- Pre-Test
- Grup ve Vaka Çalışmaları
- Ara Bireysel Değerlendirme
- Okuma Dokümanları
- Post–Test
- Ödevler