AMAÇ
Her şeyin çok hızlı değiştiği günümüzde kredi riskleri de büyüyor ve farklılaşıyor. Volatilitenin, belirsizliğin ve muğlaklığın artması riskleri daha karmaşık hale getiriyor ve bankaların aktif kalitesini koruması giderek zorlaşıyor. Bunun sonucunda bankalarımızın her türlü finansal performansı giderek kötüleşiyor ve sürdürülebilirlik konusunda soru işaretleri yoğunlaşıyor.
Bu programın amacı kredi riski konusunda makul düzeyde bilgisi, becerisi ve yetkinliği olduğuna inanılan Şube Kadrolarının “Kredi Riski Yönetimi Farkındalığını” güncellemek ve artırmaktır.
KAPSAM
- Makro Analiz ve Sektör Analizi: Katılımcıların ekonomi ve piyasalara ilişkin karşılaştığı makro verileri, piyasa göstergelerini, istatistikleri ve makaleleri analiz edip yorumlayabilmesini ve kendi bakış açısını oluşturmasını sağlamak amaçlanmaktadır. Ayrıca bu çerçevede katılımcının herhangi bir sektörün dinamikleri de gözetilerek genel görünümünü anlamak ve geleceğe dair fikir sahibi olabilmesi hedeflenmektedir. İçeriğinde Türkiye, dünya ekonomisi ve küresel finans piyasalarındaki son gelişmeler ve dönüşümler de tartışılmaktadır. Bu eğitim sonunda katılımcı takip edeceği veriler ışığında mevcut ve beklenen ekonomik konjonktür ve sektörlere yansıması konusunda yorum yapabilecek düzeye gelecektir.
- Vakalarla İleri Finansal Analiz ve Kredi Değerlendirme: Mevcut ve potansiyel müşterilerin kredi değerliliğinin tespiti amacıyla Mali Analiz ve İstihbarat tekniklerin aktarılması, Bilanço ve Gelir Tablosu kalemlerinin değerlendirilmesi konularında yeterli bilgi birikiminin sağlanması amaçlanmaktadır.
- Müşteri Risk Analizi ve Erken Uyarı Sinyalleri: Sorunlu krediyi önlemenin ilk ve en önemli adımının doğru kredi tesis etmek olduğu bakış açısından hareketle sorunlu krediye giden yolda bunun nedenleri, sorunlu krediyi tespit etmek ve önlem almak için çeşitli kaynaklardan gelen sinyallerin analizi, çözüm yolları çerçevesinde örneklerle aktarım yapılacaktır. Kredinin tesisinden tasfiyesine kadar geçen süreçte en önemli enstrümanlardan olan istihbarat konusuna da bu ders kapsamında yer verilecektir.
- Hazine Ürünleri ve Aktif – Pasif Yönetimi: Aktif ve Pasif Yönetimi ilkeleri çerçevesinde APKO kararları ışığında banka bilançosu yönetimi, şube ilişkileri, döviz ve para piyasalarının terminolojisi, yurtiçi ve yurtdışı döviz ve para piyasalarının işleyişi, pozisyon, vade ve risk nosyonu, temel risk yönetimi enstrümanları, para ve sermaye piyasaları enstrümanlarının kullanımı, fiyatlaması ve kurumları hakkında bilgiler katılımcılara aktarılacaktır. Katılımcılar böylelikle Hazine ürünlerinin kullanımı ve fiyatlaması konusunda bilgi sahibi olacaklardır. Bu program da katılımcıların, banka bilançosu yönetiminde büyük resmi görmelerini sağlamak, fiyatlama sürecini hazineci gözünden yaşamaları için kendilerini bir banka hazinecisi yerine koyarak sürecin içinde olmaları sağlanacaktır.
- Kredi Yönetim Simülasyonu: Krediler simülasyonu eğitiminde katılımcılar; rakip banka şubeleri olarak kredi sürecini uygulayarak öğreneceklerdir. Finansal analiz, sektörel ve makroekonomik verilerin değerlendirilmesi, kredi limitlerinin tahsisi, teminat ve fiyatlama ile kredi koşullarının belirlenerek kredinin verilmesi, portföylerindeki kredilerin izlenmesi ve gerekli kredi koşullarının zaman içinde gelen makro ve sektörel haberler ve bilgiler ışığında değiştirilerek krediye proaktif yaklaşımın benimsetilmesi, rekabet koşullarında farklı senaryoların simüle edilmesi amaçlanmaktadır.
PEKİŞTİRİCİ ARAÇLAR
- Pre-Test
- Grup ve Vaka Çalışmaları
- Bireysel Değerlendirme
- Okuma Dokümanları
- Post–Test